lauantai 28. joulukuuta 2013

Terveystuloksia

Kotisivut odottavat uudistumistaan. Siitä syystä ei tuo kasvattien terveystietokantakaan aivan ajantasalla ole pysynyt. Päivittelenpä siis uusia sivuja odotellessa tuoreimpia kasvattien terveystuloksia tänne.

L-beusseista on nyt kuvattu neljä kymmenestä. Loput ovat luvanneet kuvauttaa ensi vuoden aikana. Osa odottelee kahden vuoden ikää jolloin selkäkuvat saa virallisiksi. Kuvatut Leimu, Lysti, Doris (R.Lempi) ja Häjy (R.Luoti) ovat luustoltaan terveitä. Kyynärät kaikilla 0/0, lonkat Doriksella A/A, Lystillä A/B ja Leimulla B/B. Lystiltä tutkittiin myös silmät ja ne olivat terveet. Häjyn lonkat lähti kuvanneelta lääkäriltä A/A:na ja kyynärät terveenä. Kennelliiton lausuntoa ei ole vielä tullut.

Kahdelta sisaruksista, Lystiltä ja Dorikselta, löytyi selkänikamia 12+8, kun normaali määrä on 13+7. Tämä oli itselleni uusi löydös. Kuvanneet lääkärit käyttivät termiä nikamasiirtymä. Aika-ajoin näitä kuulemma löytyy, mutta harvoin tulee esille jos koko rankaa ei kuvata ja varsinkaan nikamia tarkemmin lasketa. Tärkeintä kuitenkin että molemmilla selkä on muuten täysin terve ja nikamat oikea-asentoiset. Kuvanneet ortopedit olivat molemmat sitä mieltä ettei tällä löydöksellä ole koiran itsensä kannalta mitään merkitystä. Selän toiminnan kannalta on aivan yhdentekevää onko koiralla 12 vai 13 kylkiluuta. Samaa mieltä oli myös ell Ventelä kun häneltäkin asiaa konsultoin. Leimulla ja Häjyllä nikamamäärät olivat normaalit ja selät puhtaat. Mielenkiinnolla odotellaan loppupentueen kuvaustuloksia.

Näistä(kin) löydöksistä päästään jälleen mielestäni siihen suositukseen: "Hyvät beussiharrastajat ja eritoten kasvattajat: Kuvauttakaa koirienne selät. Varsinkin jalostuskoirilta!"

Parsonkasvateista loppuvuoden aikana on silmätarkastettu Upi (R.Guru), Fanni (R.Gaga), Hertta (R.Fireball) ja tuoreimpana Piitu (R.Häjy) - kaikki silmiltään terveitä. Upilta, Fannilta ja sisko-Deviltä (R.Gini) tutkittiin myös polvet tuloksella 0/0. Piitun tulos tarkoittaa nyt sitä ettei estettä astuttamiselle tammikuulla ole terveydenkään puolesta :)

Muita terveysongelmia ei tietooni ole kasvattien osalta onneksi viime aikoina tullut. Myös omat koirat ovat saaneet olla terveinä. Jopa Mosku-venakolla syksyllä todettu spondyloosi on onneksi pysynyt oireettomana eikä ole vielä rajoittanut koiran käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti